Information for people from Scandinavia

For everything that is related to Lyme and/or Lymeland, but doesn't fit in the other forums. Speak your mind, connect, ask help, etc.
X-member
Posts: 11204
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Sat 3 Nov 2018 23:57

Jag har insett att jag nu måste vara expert på begreppet kronisk borrelios och även vilka problem det för med sig att folk använder begreppet i olika betydelser och hittills så har jag sett åtminstone 6 olika varianter av "chronic Lyme".

1: I betydelsen sen borrelios (stadium 3) vilket är den definition av kronisk borrelios som gäller i Sverige enligt Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten, mfl.
2: I betydelsen behandlingssvikt.
3: I betydelsen kvarvarande borreliabakterier efter behandling.
4: I betydelsen långvariga restsymptom.
5: I betydelsen komplicerad borrelios, dvs man lider av något ytterligare som tex co-infektioner eller immunbrist.
6: I betydelsen "livslång infektion", dvs att man aldrig kan bli av med borreliainfektionen ens med hjälp av antibiotika.

Men det finns faktiskt en variant av "chronic Lyme" till vilket ni kan läsa om i ämnet nedan, men denna variant är (mig veterligen) fortfarande bara en hypotes och gäller dessutom bara vissa personer med kvarstående symptom efter behandling vilket den amerikanska kvinnan (Kathleen Dickson) och hennes "anhängare" ofta "glömmer" att nämna:

"Chronic Lyme is post-sepsis syndrome" ?

viewtopic.php?f=11&t=5983

X-member
Posts: 11204
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Sun 4 Nov 2018 0:41

Då jag faktiskt nämnde Kathleen Dickson i föregående svar så tror jag att detta även kan höra hemma i detta ämne, och speciellt då frågan som ställdes kom från en dansk person.

I en diskussion på facebook gällande om huruvida Dr Wormser kommer att erkänna att behandlingssvikt finns eller inte, så hade en person skrivit följande i en kommentar:
Kathleen Dickson, former validations specialist and analytical chemist for Pfizer was once a member of ILADS. She wrote the ILADS position paper on Klempner. She told them about OspA. They know. They know this disease is really a B Cell AIDS immunosuppression disease and that antibiotics will not cure us. Its only about money.
En dansk person hade då svarat följande:
What will cure us then?

Att antibiotika faktiskt har effekt vid behandlingssvikt framgår på länken nedan (Table 2):

Chronic Lyme disease: misconceptions and challenges for patient management

John J Halperin


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4440423/

Tillägg senare:

"Dickson-anhängaren" har nu gett ett svar på frågan från dansken:
Nothing. We have post sepsis. No research has been done yet.
Min egna fråga: Vilka "vi"? Jag själv har då alltid haft mycket god effekt av antibiotika och dessutom sedan över 1,5 år tillbaka i tiden är jag helt antibiotikafri, så nog sjutton fungerar antibiotika alltid!

X-member
Posts: 11204
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Sun 4 Nov 2018 1:33

Tillägg till svaret ovan.

Jag skrev faktiskt själv ett svar till "Dickson-anhängaren" på facebook att behandlingssvikt behandlas med antibiotika enligt Dr Halperin, IDSA.

Då "försvann" bara personens kommentar och så även mitt svar, så jag tror att personen blockade mig.

Nåja, sprid för sjutton bara ut att det inte finns någon behandling alls, så blir nog alla glada och lyckliga! Obs! Ironi! :evil:

duncan
Posts: 1370
Joined: Wed 5 Sep 2012 18:48

Re: Information for people from Scandinavia

Post by duncan » Sun 4 Nov 2018 2:00

Thank you, X-member, for the tireless work you do.

X-member
Posts: 11204
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Sun 4 Nov 2018 14:39

Hello Duncan!

Long time no see.

X-member
Posts: 11204
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Sun 4 Nov 2018 14:50

Ny monsterfästing hittad i Sydsverige

https://www.expressen.se/kvallsposten/n ... ydsverige/

Några klipp:
Den nya fästingen som kommit till Sverige letar både upp och jagar sina offer. De är mer aggressiva och kan bära på farliga smittor. Nu har ännu en art av monsterfästingen upptäckts, avslöjar Statens veterinärmedicinska anstalt i ett pressmeddelande.
Bär på allvarliga sjukdomar

Fästingarna kan vara mycket farliga för människor då de kan överföra smittämnen som kan leda till allvarliga sjukdomar som Krim-Kongo blödarfeber och Rickettsia (fläckfeber) och dessutom två allvarliga häst-sjukdomar.

X-member
Posts: 11204
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Sun 4 Nov 2018 15:14

Norway/Norge

Rotary med åpent foredrag om borreliose

https://xn--flttsenteret-ucb.no/2018/11 ... orreliose/

Några klipp:
Mandag 5 november kommer nevropsykolog og stipendiat Silje Andreassen til Risør Rotaryklubb for å holde foredraget «Nevroborreliose og kognitive endringer»
Silje Andreassen del av prosjektet omhandler kartlegging av strukturelle og funksjonelle forandringer i hjernen hos pasienter med nevroborreliose i akutt fase og etter behandling. I foredraget på mandag skal hun fortelle mer om hvordan hun jobber, hvilke erfaringer hun har gjort og hva hun forventer å finne i forskningsprosjektet sitt. Silje skal også snakke generelt om hva nevroborreliose er, og om sykdommens utbredelse, smittemekanisme, symptomer, og prognose.

X-member
Posts: 11204
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Tue 6 Nov 2018 17:06

Sweden/Sverige

TT sprider myter om borrelia

Mats Reimer 6 november 2018.

https://www.dagensmedicin.se/blogg/mats ... -borrelia/

Ett klipp:
Amerikanska infektionsläkare sliter sitt hår, men i deras media har myter om borrelia fått fäste, och så även i politiken over there. I vårt land har politiker än så länge låtit sakkunskapen råda i denna fråga, men bland annat mediernas desinformation har fått även patienter i vårt land att drabbas av pseudoinfektioner. Akademiska sjukhuset öppnade en särskild mottagning 2015, och hos över 97 % av patienterna som remitterats dit kunde man utesluta infektion.
Min egna kommentar: Undrar om barnläkaren tänkte på när han skrev detta att väldigt många av dom patienter som CVI tog emot faktiskt redan hade blivit diagnosticerade med borrelios och fått behandling för detta. Dvs, CVI har ju (mig veterligen) inte "ogiltigförklarat" en hel hoper borreliadiagnoser! Eller har jag möjligen missat något?

Jag tycker nog istället att barnläkaren skall ta upp att CVI-läkaren spred "fake news" både i TV4 och på Dagens Nyheter där han ju hävdade att kronisk borrelios inte finns, vilket bara kan betyda att CVI-läkaren sket fullständigt i vilken definition av kronisk borrelios som gäller i Sverige.

Det hittas information om vilken definition av kronisk borrelios som gäller i Sverige i ämnet nedan här i forumet:

The original definition of chronic (Lyme) borreliosis

viewtopic.php?f=11&t=6080

X-member
Posts: 11204
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Wed 7 Nov 2018 23:28

Tillägg till föregående svar.

En svensk patientföreträdare har nu försvarat Avril Lavignes borreliabehandling i barnläkarens blogg (se länk i föregående svar) på Dagens Medicin med följande båda kommentarer:
Mats Reimer snart miljonär på ADHD-medicin till barn? Av Torbjörn Sassersson red. - 2012-09-0121 Barnläkaren och VoF-skeptikern Mats Reimer som fått Dagens Medicins bloggpris ”Brandfacklan” har sedan 2009 skrivit över hundra blogginlägg i tidskriften, enligt VoF:s pamflett Folkvett. Det handlar ofta om att angripa alternativvården, men samtidigt samverkar Mats Reimer med läkemedelsindustrin i lanseringen av ADHD-medicin till barn. Det låter som en intressekonflikt av samma natur som när VoF:s evige styrelsemedlem Dan Larhammar som bisyssla angriper alternativmedicin och samtidigt sitter i styrelsen på Larhammar Consulting AB som hjälper läkemedelsbolag att snabba på lanseringen av läkemedel på marknaden. Mats Reimer och Big Pharma Mats Reimer, 2014 Mats Reimer, 2014 – Foto: Vereniging tegen de Kwakzalverij Mats Reimers samverkan med läkemedelsindustrin avslöjades av Kommittéen för Mänskliga Rättigheter (KMR) som startades av personer från Scientologerna. Rörelsen kritisera
Hej Mats. Du använder en fantastisk härskarteknink när du skriver" myter om borrelia". Vi vet idag att testerna som används är undermåliga och att dom flesta läkare inte ens kan diagnostisera borrelia om du nu inte är en av dom som lyckas få den röda ringen. Inte ens pcr blod provet som tas är tillförlitligt eftersom borreliabakterien bara tillbringar en kortare tid i blodkärlen innan den tar sig vidare till bindväv och kollagen samt muskler, Det säger iallafall Cdc expertenDr Christina Nelson i denna länk https://www.medscape.com/viewarticle/764501 . Sen att du pratar om borrelia och malaria mediciner så väljer du återigen att inte tala om hela sanningen. I den moderna världen där jorden är rund så pratar man inte längre om borrelia i singular längre, det heter borrelia och saminfektioner. Och då vet du att malaria medicinen som Avril Lavigne fick är till för att ta död på en av saminfektionerna som heter babesia. Alla sveriges Infektionsläkare borde gå i skola hos Ilads.
Min egna kommentar gällande ovanstående: Den som har skrivit detta är knappast någon läkare, den saken är nog helt klar. ;)

Tillägg 8 november 2018:

Jag tror att jag vet vem det är som har lurat patientföreträdaren utifrån hans ordval. Det finns nämligen en svensk föreningsledare som menar att barnläkaren tillhör dom som tror att jorden är platt, vilket framgår i denna persons blogg. Och samma person har även påstått i sin blogg att (citat):
När man får borrelia, så får man sällan BARA borrelia...
Kanske barnläkaren till och med "räknade med" att någon person från just den gruppen av okunniga svenska patientföreträdare skulle (så att säga) "gå i fällan"?
Last edited by X-member on Thu 8 Nov 2018 23:48, edited 1 time in total.

X-member
Posts: 11204
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Thu 8 Nov 2018 20:35

Bedre overvåking av nevroborreliose i Europa (Flåttsenteret)

https://xn--flttsenteret-ucb.no/2018/11 ... -i-europa/

Ett klipp:
Den 22 juni 2018, oppdaterte EU-kommisjonen listen over overførbare sykdommer slik at nevroborreliose for første gang i historien er med på listen over sykdommer som inngår i EUs epidemiologiske overvåkning [1]. I praksis betyr dette at alle EU/EØS- land nå er forpliktet til å rapportere inn årlig insidens av nevroborreliose. Innrapporteringen skal begynne i 2019, og meldingskriteriene som skal benyttes vil være like for alle de europeiske landene.
I Sverige är det ca 1/6-del av borreliafallen som även lider av en neuroborrelios vid diagnos, så det blir då alltså möjligt att uppskatta ungefär hur många borreliafall man har totalt i dom länder som ingår i detta.

Post Reply