More reports of tick bites in the Netherlands, June total set to beat 400,000

General or non-medical topics with information and discussion related to Lyme disease and other tick-borne diseases.
Post Reply
Martian
Posts: 1944
Joined: Thu 26 Jul 2007 18:29
Location: Friesland, the Netherlands

More reports of tick bites in the Netherlands, June total set to beat 400,000

Post by Martian » Fri 1 Jul 2016 21:51

Source: http://www.dutchnews.nl/news/archives/2016/06/92544-2/
More reports of tick bites, June total set to beat 400,000

June 27, 2016

There has been a sharp rise in the number of tick bites reported in May and June this year, the public health institute RIVM said on Monday.

So far reports to the tick hotline Tekenrader.nl are up 13% on the average over the past three years and the RIVM expects over 400,000 people will be bitten this month. June is considered the peak in the tick season.

Half of the reports were made by people who were bitten while walking in woods and one third were bitten while in their own gardens. Over one in five reports came from Gelderland province.

The RIVM says people who have been out for a walk in woody areas should check themselves carefully for ticks on their return. Some 25,000 people a year are diagnosed with Lyme’s disease in the Netherlands, according to RIVM figures.

Martian
Posts: 1944
Joined: Thu 26 Jul 2007 18:29
Location: Friesland, the Netherlands

Re: More reports of tick bites in the Netherlands, June total set to beat 400,000

Post by Martian » Fri 1 Jul 2016 22:06

Original report from the RIVM in Dutch:

Source: http://www.rivm.nl/Documenten_en_public ... ni_en_juli
Ruim helft van alle tekenbeten in juni en juli

Publicatiedatum: 26-06-2016
Wijzigingsdatum: 27-06-2016

Komende maand is de piek van het tekenseizoen met naar verwachting ruim 400.000 tekenbeten. In mei en juni werden op Tekenradar.nl tot nu toe 13 procent meer tekenbeten gemeld dan het gemiddelde van de voorgaande drie jaren, 3500 in totaal. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Het is belangrijk dat mensen na een bezoek ‘aan het groen’ zichzelf controleren en teken snel verwijderen. Mensen die na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgen kunnen meedoen aan onderzoek via Tekenradar.nl.


Helft van alle tekenbeten in juni en juli

Tekenradar.nl ontvangt in juni en juli gemiddeld de helft van alle tekenbeetmeldingen in een jaar. De piek van de meldingen ligt in juli. Aangezien jaarlijks 1,3 miljoen tekenbeten vóórkomen, zullen naar verwachting de komende maand ruim 400.000 tekenbeten worden opgelopen. In de eerste helft van 2016 zijn er tot nu toe 8 procent meer tekenbeten gemeld dan het gemiddelde van de voorgaande drie jaren. De helft van alle tekenbeten dit jaar zijn in het bos opgelopen en een derde in de tuin. Een derde van de gemelde tekenbeten zijn opgelopen tijdens het wandelen, 20 procent tijdens het tuinieren en 20 procent van de tekenbeten bij het spelen. Het aantal tekenbeetmeldingen hangt in belangrijke mate samen met de weersomstandigheden. Daarnaast speelt de aandacht voor Tekenradar.nl waarschijnlijk een rol.

Meeste tekenbeetmeldingen in Gelderland, grootste risico op tekenbeet in Drenthe

Van de in totaal ruim 30.000 tekenbeetmeldingen tussen 2012 en 2016 komen de meeste uit Gelderland. Ongeveer 22% van de meldingen komen uit deze provincie. Als je het aantal tekenbeetmeldingen weegt per aantal inwoners, blijkt dat inwoners uit Drenthe het grootste risico lopen op een tekenbeet. Het gaat om bijna drie keer zo veel tekenbeetmeldingen per inwoner als gemiddeld in Nederland.

Verwijder teken snel!

Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat de teek ziekteverwekkers overdraagt. Het is daarom belangrijk dat mensen zich controleren na een bezoek aan het groen en teken direct verwijderen als ze zich vastgebeten hebben in de huid. Tot drie maanden na de beet kan op de huid een rode vlek of ring ontstaan. Krijgt u deze huiduitslag of andere klachten zoals koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na een tekenbeet, neem dan contact op met uw huisarts. Dit kunnen namelijk signalen zijn van de ziekte van Lyme.

Onderzoek naar langdurige klachten

Mensen bij wie de ziekte van Lyme is vastgesteld kunnen meedoen aan het LymeProspect onderzoek via Tekenradar.nl. Onderzocht wordt hoe langdurige klachten na Lyme beter voorkómen en behandeld kunnen worden. Mensen die een antibioticakuur beginnen tegen de ziekte van Lyme kunnen zich via http://www.tekenradar.nl of via de behandelend arts aanmelden voor deelname. De gezondheid van de deelnemers wordt een jaar gevolgd. Dit jaar kunnen 500 mensen meedoen aan het onderzoek.

Samenwerkingspartners

Tekenradar.nl is een samenwerking van Wageningen University en het RIVM. Het LymeProspect onderzoek is een samenwerking van het RIVM, Radboudumc, AMC en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn, en wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw en het ministerie van VWS.
See source for a table and graph with data.

Post Reply