Information for people from Scandinavia

For everything that is related to Lyme and/or Lymeland, but doesn't fit in the other forums. Speak your mind, connect, ask help, etc.
X-member
Posts: 11676
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Thu 23 May 2019 22:17

Då det har blivit så himla många inlägg i detta ämne så "lyfter jag fram" några "godbitar" som har postats tidigare i ämnet, och här kommer en sådan "godbit" till:

https://www.lymeneteurope.org/forum/vie ... =80#p37035
Från SMI:s rapport som kom idag:
Frågan är dock inte slutgiltigt löst. Långtidsbehandling kan övervägas i vissa fall där den initiala behandlingen inte har gett tillräckligt resultat.
Dock hade länken till Folkhälsomyndighetens (fd SMI) rapport slutat funka i det äldre inlägget så här kommer nu även en fungerande länk:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/con ... 101-28.pdf

X-member
Posts: 11676
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Thu 23 May 2019 22:23

Ytterligare en "godbit" från ett tidigare inlägg i detta ämne (och det är jag själv som har blåmarkerat i texten):

https://www.lymeneteurope.org/forum/vie ... =90#p37670
Från EUCALB (gällande ACA):

http://www.eucalb.com/
Acrodermatitis chronica atrophicans (ACA)

Is an unusual progressive fibrosing skin lesion which is probably the most common manifestation of chronic Lyme borreliosis in Europe. It usually occurs in the lower limbs of elderly people, starting with a bluish discolouration of the skin, followed by gradual epidermal atrophy, the skin developing a thin shiny, papery appearance. The condition is due to the effect of continuing active infection. Live spirochaetes have been isolated from skin biopsy specimens of patients with ACA as long as ten years after initial infection.
Min egna kommentar: Länken har dock slutat funka, men som ni ser så använde alltså EUCALB begreppet kronisk borrelios i betydelsen sen borrelios (stadium 3).

X-member
Posts: 11676
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Fri 24 May 2019 14:42

Ett klipp från ett tidigare inlägg i detta ämne ("den tyske läkaren" = Armin Schwarzbach):

https://www.lymeneteurope.org/forum/vie ... 500#p45574
...den tyske läkaren säger alltså att ca 50% av borreliafallen inte får något EM-utslag.
Ovanstående håller faktiskt Folkhälsomyndigheten med den tyske läkaren om, ett klipp:
Hos cirka hälften av fallen utvecklas en ringformad rodnad på platsen för fästingbettet, som efterhand sprider sig cirkelformat (erythema migrans).
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smi ... nfektion-/

X-member
Posts: 11676
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Sun 26 May 2019 13:21

Ett klipp från ett tidigare svar i detta ämne (det är jag själv som har blåmarkerat i texten nedan):

https://www.lymeneteurope.org/forum/vie ... 500#p45574
Dvs, "lymestats.org" menar alltså att den tyske läkaren har sagt att det bara är ca 4-6 % av borreliafallen som får ett EM-utslag.

Detta är rent ut sagt gräsligt, och jag antar att det inte är någon mening att säga till den norska facebookgruppen igen, för dom skiter ju uppenbarligen fullständigt i att sprida korrekta fakta från pålitliga källor
I förrgår (24 maj 2019) så sade jag (trots allt) till den norska facebookgruppen igen, och jag tänkte att jag ger den norska gruppen två dagar för att se om dom ens bryr sig om Dr Armin Schwarzbachs goda namn och rykte. Och det hände inte ett förbannade dugg (dvs, felciteringen av den tyske läkaren finns kvar) så den norska facebookgruppen skiter alltså fullständigt i sådant.

Och idag (26 maj 2019) så sprider den norska facebookgruppen ut (och återigen kommer "faktan" från "lymestats.org") att 97% av borreliafallen har kvarstående symptom efter behandling. Så nu har jag definitivt fått nog av den norska facebookgruppen.

X-member
Posts: 11676
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Sun 26 May 2019 23:02

Med anledning av det som jag tog upp i föregående svar i detta ämne, så tipsar bloggaren nedan på Svenska Dagens Medicin om en bok i ämnet.

Hur skiljer man vetenskap från trams?

https://www.dagensmedicin.se/blogg/ing- ... ran-trams/

Ett klipp (och det är jag själv som har blåmarkerat i texten):
Vem hade för några år sedan hört talas om fenomenet fejk news? Tôcke dynga trodde man väl aldrig skulle dyka upp - lika ovälkommet som kvickrot och mördarsniglar i trädgården. Riskerar alternativa fakta, halv- och trekvartssanningar, fejknyheter, bolibompa & abakadabra att solka ner eller rent av dränka allt vad vetenskap heter?
Min egna kommentar: Hon har så rätt, det sprids ju rätt så ofta just sådant i mindre seriösa grupper och av dåligt pålästa människor på nätet.

X-member
Posts: 11676
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Mon 27 May 2019 14:32

Detta hör ihop med föregående svar i detta ämne.

Jag tror att orsaken till att den kvinnliga bloggaren på Dagens Medicin tog upp detta med "fake news" berodde på att en annan bloggare på Dagens Medicin tog upp just detta med "fake news" i borreliadebatten.

Dvs, nedanstående bloggtext:

Sveriges Radio sprider fake news om ”kronisk borrelia”

https://www.dagensmedicin.se/blogg/mats ... -borrelia/

Och man kunde även kommentera artikeln på Dagens Medicins sida på facebook.

Där vice ordföranden i just den svenska patientförening som hade fått kritik för att sprida "fake news" (bland annat) skrev följande svarskommentar:
Kerstin Malm där har du fel. CDC listar numera bara ILADS behandlingsprotokoll för borrelia och neuro och kronisk borrelia i USA. Finns c:a 300 forskningsrapporter som stödjer denna metod och diagnos. De kriterier som gäller i Sverige saknar helt verderhäftiga forkningsunderlag och bygger på gamla ineffektiva antaganden. Mats Reimer presenterar aldrig modern forskning som grund för sina fake news.
Min egna kommentar: Jag lät personens namn (dvs, den person som fick detta svar av vice ordföranden) vara kvar, detta då vice ordföranden i den patientföreningen alltså inte bara försökte lura i mig (vilket jag har tagit upp i ett tidigare svar i detta ämne) att CDC har listat ILADS senaste riktlinjer utan sådana "fake news" spred styrelsemedlemmen i den föreningen även i sina svar till andra personer i den debatten.

X-member
Posts: 11676
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Mon 27 May 2019 15:52

Tillägg till några tidigare svar i detta ämne.

Jodå, jag vet, jag har tagit upp detta tidigare (säkerligen upprepade ggr), men detta är alltså exempel på att även om någon påpekar att dom "fakta" som sprids inte är korrekta, så finns det "tomtar" som lik förbannat tror att det är sant och så fortsätter dom att sprida "påhitten".

X-member
Posts: 11676
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Mon 27 May 2019 19:58

Nedanstående är hämtat från Borrelia- och TBE-föreningens sida på facebook och det är även BTF som har gjort den svenska översättningen av en engelskspråkig text som sprids av en amerikansk patientföreträdargrupp (som utifrån namnet på gruppen tycks har startats för att sätta CDC "på plats") på facebook:
Borreliabakterien sprider sig till benmärg, mjälte och hjärna inom en vecka av infektion. Lymfknutor, där b-celler ska mogna och tilldelas en immunfunktion, blir inkompetenta. Under tiden får de giftiga triacyl lipoproteiner som fäller av borreliabakterier och borreliacystbakterieform på deras yttre ytor att orsakar tolerans och krosstolerans, AKA stänger ner immunsystemet. Det blir en allmän nedsättning av immunförsvaret samtidigt som det blir en hjärninflammation och neurologiska komplikationer. Opportunistiska infektioner får fäste och olika herpesvirus återaktiveras. Hälften av fallen återhämtar sig inte fullt ut, oavsett behandling. Utfallet är cancerliknande.
Min egna kommentar: Ni som vet vad som är korrekta fakta ser omgående att det förekommer ett antal "påhitt" i denna text, bland annat så är det ju inte alls 50% av fallen med borrelios som har kvarstående symptom efter behandling utan bara 10-20% av borreliafallen.

Jag själv har tex aldrig någonsin hört talas om att lymfknutor kan bli (citat) "inkompetenta".

Men jag får väl ändå önska BTF lycka till med att bevisa att allt som man påstår i texten ovan är korrekt med hänvisning till pålitliga källor.

Tillägg:

Förövrigt hittas det även ett antal felaktigheter i den svenska översättningen, bland annat så har BTF felaktigt översatt "blebs" till cystform och inte klarat av att översätta "AKA" till svenska.

Jag själv har dessutom lidit av borrelios i väldigt många år, och inte ett enda förbannade (ursäkta) herpesvirus återaktiverades (jodå, jag har antikroppar, så sådana virus har jag faktiskt utsatts för) och inte en enda förbannade (ursäkta igen) opportunistisk infektion dök upp.

X-member
Posts: 11676
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Mon 27 May 2019 20:31

Ett klipp från föregående svar i detta ämne, BTF skriver:
....AKA stänger ner immunsystemet.
Vet ni vilka amerikanska experter det är som man menar skall ha påstått detta?

Jo (bland annat): Gary Wormser, Allen Steere och JJ Halperin.

Faktum är att om nu något (vad sjutton det nu än är) (citat): "stänger ner immunsystemet" då dör man faktiskt rätt så fort.

Tillägg:

Nu kanske någon tänker att det nog bara är BTF som har översatt just denna "textsnutt" fel, men det har dom inte för det står nämligen följande på engelska:
....AKA shutting down the immune system.

X-member
Posts: 11676
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Scandinavia

Post by X-member » Mon 27 May 2019 21:18

Ett klipp från ett tidigare svar i detta ämne (läs här: https://www.lymeneteurope.org/forum/vie ... 510#p45588 ), BTF skriver:
Hälften av fallen återhämtar sig inte fullt ut, oavsett behandling.
Min egna kommentar: Nu tog jag även reda på vilken eller vilka källor som den amerikanska patientföreträdargruppen har hänvisat till när det gäller detta "påhitt", och det är (bland annat) Dr JJ Halperin och Dr Allen Steere.

Då riskerar nog den amerikanska patientföreträdargruppen tom att bli anmälda skulle jag tro.

Jag lägger även in detta klipp från den amerikanska patientföreträdargruppens sida på facebook, så att ni verkligen förstår vilka "tomtar" dom är:
Should Lyme patients get an AIDS / HIV test, with a positive result, so that they can access medical care to treat their immune condition?

Other infections such as lupus, Lyme disease, and other STDs may cause a false positive for HIV on the ELISA test.
Min egna kommentar: HIV är faktiskt en virussjukdom som (sekundärt) ger ett nedsatt immunförsvar, så inte sjutton hittar man alla andra varianter av nedsatt immunförvar med ett HIV-test. Nåja, tror dom att ett falskt positivt HIV-test kommer att hjälpa dom så får jag väl önska dom lycka till.

Notera även att dom kallar lupus (dvs, SLE) för en infektion, samt menar (som jag tolkar det) att både SLE och borrelios är en (citat) "STD", dvs en sexuellt överförd smitta.

Post Reply