Information for people from Norway

For everything that is related to Lyme and/or Lymeland, but doesn't fit in the other forums. Speak your mind, connect, ask help, etc.
X-member
Posts: 3979
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Norway

Post by X-member » Tue 25 Jun 2019 14:23

Forskarar treng hjelp frå kattar for å lage flåttkart over Noreg

Publisert 21. juni 2019

https://www.nrk.no/telemark/far-hjelp-f ... 1.14593460

Ett klipp:
– Me ynskjer oss ikkje 6000 svar. Me ynskjer oss 60 000, eller helst 600 000. Då kan me snakke om eit høgkvalitets flåttkart over Noreg.

X-member
Posts: 3979
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Norway

Post by X-member » Mon 1 Jul 2019 14:58

Debatt

De usynlige ofrene for flåtten

Hvis du skulle få en borreliainfeksjon, kan det norske helsevesenet ikke hjelpe deg.


https://www.adressa.no/meninger/ordetfr ... 387009.ece

Min egna kommentar: Det var det dummaste som jag har läst på länge, i Norge (precis som i alla andra länder i världen där borrelia finns) så diagnosticeras och behandlas givetvis borrelios.

Ett klipp:
Jeg kan dessverre ikke vise til noen statistikk, men hvis man antar at halvparten av de som registreres hvert år får plager, pluss like mange som ikke er blitt registrert - et beskjedent anslag - akkumuleres minst 400 personer hvert år til denne gruppen.
Min egna kommentar: Om man räknar alla borreliafall så har ca 5-20 % av fallen kvarstående symptom efter behandling. Efter en neuroborrelios så är siffran dock lite högre.

Tillägg:

Så om man räknar på dom ca 7 300 - 7 400 borreliafall (källa: Flåttsenteret) som diagnosticeras och behandlas i Norge per år så är det (ungefär) någonstans mellan 400 - 1 450 personer som har kvarstående symptom efter behandling.

X-member
Posts: 3979
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Norway

Post by X-member » Mon 1 Jul 2019 18:49

För er som inte riktigt hängde med gällande det jag skrev i förra svaret i detta ämne.

Hela artikeln är "besynnerligt skriven" men personen menar alltså att om man får behandlingen för sent så är det större risk för kvarstående symptom efter behandling, vilket är helt korrekt.

Men att personen även skriver följande "påhitt"...
Hvis du skulle få en borreliainfeksjon, kan det norske helsevesenet ikke hjelpe deg.
...innebär att folk riskerar att bli lurade att tro att man inte diagnosticerar och behandlar borrelios överhuvudtaget i Norge och eftersom alla inte har råd att resa utomlands, så kan detta "påhitt" leda till att ännu fler personer får permanenta skador pga borreliainfektionen.

X-member
Posts: 3979
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Norway

Post by X-member » Wed 3 Jul 2019 12:18

55 millioner kroner til flåttforskning i Nordsjø-regionen (Flåttsenteret)

https://xn--flttsenteret-ucb.no/2019/07 ... -regionen/

Ett klipp:
Partnere fra Sverige, Danmark, Tyskland, Belgia, Nederland og Storbritannia i tillegg til Norge skal samarbeide i det treårige prosjektet. Sørlandet sykehus/Flåttsenteret skal blant annet bidra med å utvikle og bedre felles anbefalinger for diagnostikk og behandling av flåttbårne sykdommer i Nordsjø-regionen, og utvikle ny teknologi og diagnostiske tester til bruk i pasientbehandling.

EU-midlene vi nå har fått er verdifull støtte i arbeidet med å øke kunnskap og forbedre utredning og behandling av flåttbårne sykdommer. NorthTick vil føre til enda bedre samarbeid mellom akademiske institusjoner, helsemyndigheter, næringsliv, beslutningstakere, pasientorganisasjoner og andre frivillige organisasjoner, sier Nina Mevold, administrerende direktør ved Sørlandet sykehus.

NorthTick er et samarbeid mellom landene i Nordsjø-regionen, og ledes av Region Jönköping i Sverige. Prosjektet er finansiert av EU/European Regional Development Fund/Interreg North Sea Region.
Ps! Ifall någon undrar varför det "bara" står 55 miljoner kronor i denna information och 57 miljoner i svensk information så beror det nog på att den svenska och norska kronan inte har riktigt samma värde. Ds.

X-member
Posts: 3979
Joined: Mon 30 Jul 2007 18:18

Re: Information for people from Norway

Post by X-member » Tue 9 Jul 2019 14:08

Flåtten kan klare seg midt i byen

– Flere studier viser at flått kan overleve på et lite område omgitt av by, forteller flåttforsker Vivian Kjelland.


https://forskning.no/helse-insekter-syk ... en/1354794

Ett klipp:
Overlever i grønne byområder

Vegetasjon beskytter flåtten mot å tørke ut. Og i gjengrodde områder er det flere dyr som flåtten kan suge blod fra.

Men selv om flåtten til en viss grad er sårbar for menneskers utbygging, trenger den slett ingen tett skog for å overleve.

– Også flåtten vil påvirkes negativt hvis for eksempel et skogsområde gjøres om til boligfelt.

– Men foreløpig er det så store grøntarealer også i boligområder og byområder som passer godt for flått, at dette ikke har noe betydning for dens overlevelse i Norge, sier Kjelland som er førsteamanuensis ved Universitetet i Agder.

– For eksempel er det gjort flere studier i Europa i grønne byarealer som viser at flått kan overleve lokalt selv om den er omgitt av by.

Post Reply